leuke plaatjes

leuke plaatjes
leuk!
auto
baby
bloem
boerderij
boom
cupcake
cute
dieren
disney
engel
familie
felicitatie
funny
halloween
hartjes
herfst
huis
informatie
jongen
kerst
keuken
kind
lente
liefde
meisje
mens
pasen
prinses
sarah kay
schattig
snoep
sprookje
ster
strand
trouwen
verjaardag
vintage
voedsel
winter
zomer
zon
zwart wit

Leuke winter plaatjes

Een huisje met besneeuwd dak, winterlandschap, pinguin met dikke jas en ijsmuts op. Een sneeuwpop, ijskristal, meisje dat gaat snowboarden en sneeuwpop op skies. Het zijn wintertaferelen de je hier op leuke winter plaatjes kunt vinden.

Wat is winter

De winter die begint rond 21 december en 3 maanden duurt is de koudste periode van het jaar. Nederland heeft een gematigd zeeklimaat waardoor het in de winterse periode niet al te koud is. maar er zijn wel uitschieters. Door de opwarming van de aarde duurt een echt koude periode in ons land tegenwoordig niet lang. Dat was jaren geleden in sommige jaren wel anders.

Friese elfstedentocht

In koude winters, als de temeratuur gedurende een langere periode ver onder nul is schaatst men de 200 km lange elfstedentochten in Friesland. Een enorm volksfeest wat wereldberoemd is. De laatste tocht die is geschaatst is al jaren geleden, dat was in 1997. Ieder jaar, als het in de winter iets langer koud is, ontstaat de zogenaamde 'elfsteden koorts' weer. De vraag is dan natuurlijk of het eindelijk weer eens hard genoeg vriest om deze tocht der tochten weer te schaatsen. Omdat dat de laatste jaren niet meer mogelijk is gewest, gaan liefhebbers van deze tocht naar de alternatieve elfstedentocht die jaarlijks in Oostenrijk op de Weissensee wordt geschaatst. De zwaarste tocht in Friesland is in 1963 geschaatst toen was de temperatuur op de dag twaalf graden onder nul.

Dieren in de winter

Dieren kunnen het lastig hebben in de winter, als er sneeuw is gevallen en de grond bevroren dan is het vinden van voedsel zwaar. Trekvogels overwinteren niet in Nederland, zij vertrekken in de herfst naar warmere landen en komen na de winter terug. Er zijn ook dieren die in de herfst al beginnen met het verzamelen van voedsel omdat ze in deze koude periode hun winterslaap houden. De vogeltjes die we rondom ons huis zien verdienen extra aandacht. Om hun lijfjes op temperatuur (40 graden) te houden gebruiken ze extra veel energie. Die kost bij kleinere vogeltjes tijdens een koude nacht soms 10 procent van hun lichaamsgewicht. Door ze extra te voeren met pinda's en vetbollen helpen we ze een handje om de winter door te komen. Ook het geven van vers (warm) water is gewenst. Behalve het drinken van water kunnen ze daar ook een badje in nemen. Geef dit alleen bij lichte vorst. Bij strenge vorst, als er geen sneeuw ligt, is het beter om ijssplinters te geven. Het is wel koud in hun buikjes en kost daardoor extra energie maar vogeltjes moeten wel vocht binnen krijgen, een beter alternatief is er helaas niet.

Winter feesten

De winter is een periode vol feesten.

 • 5 December: het leukste kinderfeest van het jaar, Sinterklaas.

 • 25 en 26 December: de sfeervolle Kerst.

 • 31 December en 1 Januari: de knallende Oud en Nieuw viering.

 • 14 Februari: de dag vol liefde, Valentijnsdag.

 • In Februari of Maart: de officiele viering van het 3 - daagse Carnaval.
 • Vakanties in de winter

  Scholen hebben in deze periode ook vakantie.

 • Kerstvakantie in December en begin Januari. In deze vakantie vallen Kerst en Oud en Nieuw.

 • Voorjaarsvakantie die we ook wel carnavalsvakantie of krokusvakantie noemen medio februari..

 • De voorjaarsvakantie in de zuidelijke provincies kan qua data afwijken van de rest van het land vanwege de Carnaval viering.

 • Tijdens deze vakantieperiodes gaan we ook vaak op vakantie om kerst te vieren of om in Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland op wintersport te gaan skiën, snowboarden of langlaufen.
  winter

  sinterklaas

  kerst

  oliebol

  wintersport


  home © plaatjespret.nl - leuke winter plaatjes