leuke plaatjes

leuke halloween plaatjes
dracula
frankenstein
geesten
grafzerken
griezelig
happy halloween
heksen
jack o latern
maan
mummie
pompoen
skeletten
spinnen
spoken
spookhuis
trick or treat
uil
vampier
vleermuizen
vogelverschrikker
zombies
zwarte katten
zwarte kraaien

Leuke heksen plaatjes

De duistere heks wordt door zwarte magie omgeven en is daarom ook opgenomen bij onze serie halloween plaatjes.

Wat is een heks

De betekenis van het woord heks was in de middeleeuwen: tovenares of boosaardige vrouw. Toch was het anders. Vaak waren deze vrouwen veel met de natuur bezig, wisten er ook veel van en maakten van kruiden geneeskrachtige drankjes voor zieke mensen.

Heksenjacht

Vanaf halverwege de 15de eeuw tot de 18de eeuw werden vrouwen maar ook mannen en kinderen waarvan men dacht dat ze heks waren achtervolgd, ook in Nederland. Als ze schuldig werden bevonden dan liep het niet goed af voor ze. Ze kwamen dan op de brandstapel terecht en werden verbrand.

De waag van Oudenwater

Er werd van alles verzonnen om te bepalen of iemand heks was. In de provincie Utrecht ligt het plaatsje Oudewater waar in een historisch pand de waag is gevestigd. Deze noemen we ook heksenwaag omdat mensen die werden verdacht heks te zijn, daar werden gewogen. Was je lichter dan 50 kilo dan was je heks want heksen zijn altijd licht omdat ze ook op bezems door de lucht kunnen vliegen. Dat was de mening van destijds. De veroordeling was dan de brandstapel, wat in feite een proef van de rechters van toen was. Als je heks was dan zou je op de brandstapel niet verbranden. Voor de zekerheid bedacht men toen, als dat zou gebeuren dan zou je alsnog vermoord worden. Een schuldige heks blijft schuldig was het oordeel.

Wat is een heksenkring

Een heksenkring is een cirkel die we in de natuur zien, deze is gevormd door paddenstoelen
heksen

dag van de heksen

heksenkring


home © plaatjespret.nl - leuke heksen plaatjes